Totaal aantal pageviews

zondag 10 juni 2012

Boreas in Heeze

Keurig op tijd reden we op deze zaterdagmiddag Heeze binnen. Parkeren tegenover Boreas is geen enkel probleem en we wandelden binnen. De vrouw des huizes begroette ons enthousiast, blijkbaar herkende ze ons van de vorige keer en nadat ik haar de groeten van een virtuele kennis had overgebracht, bracht ze ons naar het mooie terras, waar we het aperitief zouden gebruiken. Het aperitief van de vorige keer was me zeer bevallen, dus wederom vroeg ik om een glas mousserende witte wijn met de eetbare, gesuikerde hibiscusbloem. En wederom was het een erg lekker aperitiefje. Erg leuk dat de bloem wordt gesuikerd, dan gedroogd en dat hij zich in het glas weer volzuigt met de wijn, waardoor een spannend geheel ontstaat. Je moet er maar opkomen. Direct erbij drie heerlijke hapjes. Op een aluminium plaatje links een madeleine met Taleggio en gepofte granen, heerlijk. Rechts op een koekje tartaar van tomaat en yoghurt met erop een stukje zilverui met spelt, erg lekker en in een geestig kaviaardoosje met het opschrift ‘Boreas’ tonijn met soja en zee-egelschuim. Fantastisch lekker was deze laatste. We bekeken de wijnkaart en zagen een old time favorite, een Condrieu, la petit Côte van Yves Cuilleron 2004. De bescheiden sommelier aan wie ik overigens ook al groeten moest overbrengen die in dank werden aanvaard vond het een mooie keus, altijd prettig. We werden gevraagd naar binnen te gaan, omdat de maaltijd zou gaan beginnen en we kregen een fijne ronde tafel in een hoek van het restaurant die ons een fijn overzicht bood over de gehele ruimte, die gedurende de middag geheel gevuld raakte. Mijn oog viel nog op het - vind ik dan - geestige schilderij van drie snoepende dames, wat wat kleur geeft in het verder stijlvol ingerichte restaurant. Een amuse verscheen, eentje in tweeën. Een geweldig schot in de roos, want in het glas kregen we een cocktail van meloen met komkommer en gember en die was fantastisch. Heerlijk fris en mooi complex. Op het bordje erbij pickles. Alle ingrediënten van piccalilly troffen we apart aan, geweldig van smaak en erbij dan nog wat mayonaise van piccalilly. Fantastisch! Zoals bekend ben ik erg dol op en komkommer en piccalilly, dus ik was diep tevreden. Het zag er ook weer geweldig mooi uit. De wijn was - uiteraard - bijzonder prettig. We kregen broodjes aangeboden. Veel soorten heerlijke broodjes serveert men hier, keus genoeg dus. Erbij al op tafel olijfolie, boter, zout en peper, alles prima in orde dus. Voor echtgenoot een fles bruisend water, voor mij een karaf. Mijn waterglas had verticale strepen, zijn waterglas horizontale, slim! Het eerste gerechtje kwam. Wederom een plaatje. Noordzeekrab en coquille. Salade van krab, een mooi gebakken kleine coquille en verder allerlei versiersels van rettich, ijs van groene curry, groene appel en tapioca, geleitjes, crèmetjes en andere heerlijkheden. Genieten dit! Het tweede gerechtje was ook al zo ontzettend lekker, wat kan die man toch geweldig koken! Wilde zeebaars. Wilde zeebaars op een bedje van bloemkoolcouscous met zee-egelgelei, gefrituurde kappertjes, rettich, dragon en een botersaus met een vleug limoen. Fantastisch gewoon, mooi hoog in de zuren, perfect wat mij betreft. De sommelier kwam langs met een speciale fles rode wijn en natuurlijk zijn wij met een vinger over te halen. Na een proefslokje wilden we wel graag een glaasje. Het ging om een Francuska Vinarija, een Servische wijn. Wij vonden hem bijzonder prettig, mooi diep en een fijne afdronk. Uitstekend passend ook bij het hoofdgerecht. Kalfshaas. Kalfshaas met eigen jus met knoflook, peterseliecrème, kruim van barbecue (fijngemalen tapioca met zetmeel en bbq-flavour), diverse groentjes, kalfswang en gelei van kalfswang. Tja, wat moet ik ervan zeggen. Het gebeurt vrijwel nooit dat het vleeshoofdgerecht zo lekker is. Hier wel. Uitzonderlijk heerlijk vlees was dit, perfect van garing natuurlijk en alle componenten pasten prima bij elkaar. Wederom een schot in de roos. De sommelier kwam wederom langs, deze keer met een wel heel rare wijn - vonden wij. Een Lambrusco...Fiorini - Lambrusco de Grasparossa "Becco Rosso" 2011, een licht mousserende droge rode wijn. Ook hier wilden we na proeven wel een glaasje van, we waren tenslotte een middagje ‘uit’. Voor het dessert verscheen kwam er een dessertamuse. Bittere chocolade met mango en physalis. Een heerlijk, warm chocoladetaartje met pecan en eromheen bereidingen van mango en physalis, die heerlijk fris waren. Echt weer een lekker hapje, vooral dat warme taartje met de frissigheid van het fruit vond ik erg lekker. Het dessert zelf was ook al zo heerlijk fris. Crèmeux van aardbeien, framboos, ijs van hibiscus en crunch van hibiscus, gelei van bosvruchten en merengue. Gewoon heel erg lekker. Het zonnetje was heerlijk gaan schijnen en we besloten de espresso lekker buiten op het terras te gebruiken. Prima espresso hier en erbij weer de meest heerlijk friandises, waaronder keitjes van chocolade met een kruid en verder vijf heerlijk frisse zoete hapjes. Als klap op de vuurpijl kwam de vriendelijke jongeman nog langs met een bord met gestampte nootje waarop kleine ijsjes (leken een beetje op een Magnum) lagen, die ook al zo lekker waren en diep tevreden verlieten we Boreas. We maakten nog even een uitstap naar de Delhaize in Lommel, waarbij we onderweg nog uitstekende asperges en kakelverse aardbeien kochten en laat in de middag kwamen we weer thuis, waar de avondmaaltijd uit wat fruit bestond. Boreas is echt een verwenrestaurant met uitstekend personeel en een hele mooie ambiance. En de keuken is fantastisch!

6 opmerkingen:

  1. Wat een mooie beschrijving van een tongstrelend diner. Mazzelaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie recensie! Zo'n fijn restaurant! Echt mijn favoriet. Staat hoog op mijn lijstje. Alles klopt; eten, en de ongelofelijke goede bediening.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, ik heb ook een paar keer bij Boreas mogen eten en herken me prima in je woorden. Hij kookt echt de sterren van de hemel en Sonja is altijd even hartelijk. Je zou het bijna niet verwachten, daar in Heeze, maar het is echt helemaal top. In ieder geval in mijn top 5 aller tijden. :-)

    Dit menu lijkt me dus ook heeeeeerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als ik dit lees moet ik daar echt een keer heen, ongeacht de afstand.
    Wat een feest.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste Carla,
    wij hebben in die periode exact hetzelfde menu gegeten en ook dezelfde wijnen erbij gedronken en wij waren ook helemaal in de zevende hemel.
    Als ik nu weer uw prachtige foto's zie verschijnt er spontaan weer die genietende lach op mijn gezicht.
    En inderdaad een van de zeer weinige sterrenzaken waar alle gangen even subliem waren, helemaal mee eens.
    Zeer vriendelijke bediening en Limburgse gastvrijheid in een mooie stijlvolle inrichting. Top!

    Ps.
    Daar kon Oud Sluis waar wij 5 dagen eerder waren geweest niet aan tippen !
    Bediening houdt de keuken niet bij, veel teveel gerechten neigden naar de zure kant, niet vriendelijk etc.
    Oké dan ben ik maar een van de weinige Nederlanders die er anders over denkt.
    Geef mij maar Ivy, Beluga, De Librije en Boreas uiteraard.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toevallig zei ik laatst tegen echtgenoot dat het toch wel vreemd is eigenlijk dat ik helemaal niet de behoefte heb om Oud Sluis weer eens aan te doen....Ik prefereer inderdaad andere restaurants.

      Verwijderen