Totaal aantal pageviews

dinsdag 20 maart 2012

Merlet in Schoorl

Na het geweld van het jaarlijkse Gala van het Rotterdams Philharmonisch reed Maurits ons naar Schoorl. Ons doel was - natuurlijk zou ik bijna zeggen - Merlet. Een lunch zouden we er met zijn drietjes gebruiken, Ole werkt tegenwoordig in de weekends.
Ondanks de verbouwingswerkzaamheden is parkeren nog steeds makkelijk en de deur zwaaide voor ons open. Nadat we onze naam hadden genoemd werden we het restaurant in geleid en we kregen een fijne ronde tafel helemaal in de hoek, afgeschermd als het ware van de rest van het restaurant. Wat prettig was, want we hadden wat studiekeuzezaken te bespreken met Maurits.
Op tafel al wat knabbels. De bekende erg lekkere olijfjes, de stengels met parmezaan, de gebrande nootjes en wat komkommerstengeltjes met een lekkere dip. Erbij voor ons alledrie een glas champagne. Ruinart hier en die is zoals altijd prima.
Het menu van de restaurantweek stond op tafel, ook hier uit te breiden tot 4 gangen, waar we gebruik van maakten. Per gerecht was een glas wijn mogelijk à 8.50 per glas, maar we besloten het wijnboek in te kijken.
Terwijl we dat deden verscheen er een amuse. In een glaasje krokant spek met schuim van parmezaan erop. Erg lekker weer.

We besloten tot een wijn waarvan we zelfs nog nooit gehoord hadden. Een Kabola Winery ‘Amfora’ Malvazija, Istrië Kroatië, volgens de amforamethode gemaakt. De sommelier had duidelijk plezier in onze keuze. De wijn werd gedecanteerd, waarbij de kleur (rossig) opviel en daarna teruggeschonken in de fles. Inderdaad behoeft de wijn wat lucht, maar daarna heb je ook wat. Die typische, zo heerlijk aardse geur en smaak waar ik zoveel van hou kwam me tegemoet en de middag kon eigenlijk al niet meer stuk.
Voor beide mannen wat bruiswater en voor mij een karaf ijswater. Brood - dat schattige broodje wat ze hier altijd hebben - boter en olie kwam op tafel en het feest kon beginnen.
Voordat het eigenlijke menu begon kregen we nog een amuse. En wat voor één. Op een leistenen plaatje een vierkantje mousse van crème fraiche gevuld met piccalilly en gelei van PX, een bitterbal gevuld met brandade en een stukje gepekelde kabeljauw met een rolletje van de reuzenchampignon, gevuld met linzen. Ernaast nog wat poeder van ui. Een werkelijk schitterende amuse, vol van smaak!
Het eerste gerecht was een plaatje. Tarbot/truffel/knolselderij/walnoot/appel. Een mooi stukje tarbot kregen we met onder de huid ook wat knolselderij en wat truffel, verder diverse structuren van knolselderij en appel, wat cresjes en een schattig eetbaar viooltje. Een relatief simpel, maar erg lekker gerecht. Mooie smaakjes zo bij elkaar.
Het extra tussengerecht was fantastisch! Rog/schelpdieren/zure zult/zee-egel. Het uitstekende gegrilde stukje rog lag op een brunoise van groentjes en zure zult, eromheen wat mousseline van zure zult. Twee quenelles brandade van rog en aardappel met erop wat schelpdiertjes lagen erbij en twee heerlijke geleitjes van de zee-egel, bijzonder sterk van smaak, maar heerlijk, met een Bouchot-mosseltje erop. Een absoluut fantastisch gerecht vond ik dit.
Het hoofdgerecht van deze middag was Veenweider kalfshaas/kalfsharing/pompoen/artisjok/haricot verts. Een mooi stuk kalfshaas kregen we met de genoemde groentjes in diverse vormen, inclusief twee torentjes rode biet. Er is me uitgelegd waar de kalfsharing vandaan komt, maar dat ben ik kwijt. In ieder geval was het een schitterend rondje stoofvlees van kalf, boterzacht, erg lekker. Verder nog een cannelloni gevuld met ossenstaart, ook al erg lekker. Echt een verwengerecht vond ik dit.
We eindigden met het dessert.
Bloedsinaasappel/pistache/kaneel. Alweer schitterend om te zien. Heerlijke crème van kaneel, ijs van bloedsinaasappel in een hoorntje met crème van pistache onderin, stukjes gemarineerde bloedsinaasappel en wat pistachenootjes in een glaasje. Een taartje van bloedsinaasappel met pistache en nog diverse andere structuren en we waren diep tevreden. Een heerlijk fris dessert.
We sloten deze zeer genoeglijke middag af met goede espresso waarbij heerlijke friandises kwamen en verlieten volledig tevreden dit fijne, gastvrije restaurant. Om regelmatig naar terug te keren!

9 opmerkingen:

  1. Mooi menu! Wat minder complex dan De Pastorale. Dit heeft duidelijk mijn voorkeur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi zeg. Gelukkig, ook nog een goede ervaring met RW.
    Leuk een Kroatische wijn. Mag ik zo brutaal zijn om te vragen hoeveel je daarvoor betaalde?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Myriam
    Ja, dacht ik al wel dat dit meer jouw voorkeur zou hebben.
    @ Agnes
    79 euro. Ik vond het zijn geld wel waard, ik vond hem lekkerder dan bv. een Condrieu en hij komt behoorlijk in de buurt van een oudere Saint-Romain (die ik trouwens nergens meer zie, schiet me nu te binnen).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel aan de prijs voor zo’n relatief onbekend wijnland, maar gelukkig wel erg goed. Bij mij op de wijnopleiding zit iemand die binnenkort een Kroatische wijnproeverij gaat organiseren. Ben nu wel heel erg benieuwd.

      Verwijderen
    2. Bij Merlet durf ik dat wel aan, ze hebben een aantal favoriete wijnen, waaronder deze, met een heel uitgebreide beschrijving. Aan de hand van die beschrijving heb ik deze gekozen en ik werd niet teleurgesteld (gelukkig ;-)). Ik ben benieuwd naar die proeverij, zo heb ik bij HanTing ooit eens een schuimwijn uit Moldavië (toch ook in de buurt?) gedronken, die heel erg lekker was.

      Verwijderen
    3. Ja die bubbles kregen wij toen ook daar. Echt verrukkelijk. Was iets met een koninklijke mannennaam dacht ik te herinneren. Ga even zoeken.

      Verwijderen
  4. Mooie recensie van een mooi adres! Always good, so it seems

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb goede herinneringen aan Merlet en ziet er ook top uit.

    BeantwoordenVerwijderen