Totaal aantal pageviews

zondag 17 februari 2013

De Lindehof in Nuenen


Met excuses voor het ontbreken van de foto's in de tekst - de foto's staan nu helemaal onderaan -, blogspot heeft iets aangepast, waardoor ik mijn gebruikelijke indeling kwijt ben. Ik ben er achteraan gegaan, maar ik heb nog geen oplossing.

  Op deze 8e februari reden we alweer in de sneeuw richting Nuenen. Ons doel was De Lindehof, waar we zouden gaan genieten van een Wagyu-diner. Ons bestond in dit geval uit de twee jongemannen en ikzelf, want echtgenoot had een verplichting in Utrecht. De ontvangst was weer vriendelijk en we kregen een tafeltje aan de zijkant van het restaurant. Het restaurant was overigens helaas niet geheel gevuld en ik meen ook dat niet elke tafel het Wagyu-menu heeft genomen. Wij wel. Een glaasje champagne wilden we wel graag, dat werd een Serge Mathieu, heerlijk. Erbij direct een glaasje met de bekende broodsoldaatjes met garnalen en de tandooridip, wat ik nog steeds erg lekker vind. Na korte tijd kwam de chef met zijn witte bonbon met topinamboer en espuma van chili, ras el Hanout brengen ook die was zoals gebruikelijk erg lekker. De herfstschaal van de vorige keer was vervangen door een winterse inhoud met ook weer andere hapjes. Deze keer een bara met tomaat en yoghurt - fantastisch lekker; een krokantje met saffraan en avocado - ook bijzonder smakelijk en een krokantje van mosselen en stokvis - ook al erg lekker! Vervolgens kregen we de crème van specerijen op onze hand gespoten en verscheen de bonbon met vadouvan en groene mango, die ik ook telkens weer erg lekker vind. Een nieuw hapje was het scheermes met aromaten, yuzu en nog wat, gepresenteerd op in een schaaltje op een zoutkorst. Ook al weer bijzonder smakelijk. Intussen werd de olijfolie in dat leuke ronde schaaltje geschonken, deze keer iets krachtiger, omdat deze eerder geplukt waren, aldus de uitstekende zwarte brigade en inderdaad vonden we hem erg lekker. Een nieuw schaaltje verscheen, schattig om te zien vond ik, met erin ossenstaart met crème van witte bloemkool en romanesco en een heerlijke massalatoets. Wederom erg lekker. Ook nog wat nootjes troffen we aan. Het laatste hapje was een mooie verrassing. Morjon sardien aangemaakt met tomaat, crème van rouille en een dressing van sesam en soja en een krokantje van gepofte aardappel. Allerleukst gepresenteerd in een sardineblikje en heerlijk gekruid van smaak. Ik ken de sardien niet, maar ik ga hem zeker eens kopen, erg lekker. Leuk hoe chef Bahadoer toch telkens zijn roots verwerkt in zijn gerechten. Iete, gastvrouw en sommelier, kwam de glazen vullen. Met twee wijnen deze keer. Het gerecht zou ook uit twee delen bestaan. Als eerste een glaasje Ine Mankai, gemaakt van rode rijst en heel prettig rokerig. Ernaast een glaasje Pouilly Fumé, Domaine Champeau, ter begeleiding van het foie-gedeelte van het gerecht. Het gerecht zelf bestond dus uit twee delen. Als eerste Asian Style Wagyu-tartaar met gerookte eidooier, rundermerg, Gillardeau-oester en kaviaar. De tartaar was fantastisch, zo ook de gefrituurde oester. Het merg, de eidooier en de kaviaar vervolmaakten het gerecht en ook het schuim van rijst en sake was er bijzonder smakelijk bij. Verwennerij vonden we het. Het tweede deel van het gerecht bestond uit terrine van ganzenlever met gel van gember, sesamkrokant, crumble van citrus en poeder van mierikswortel. Ook nog een toefje tartaar troffen we aan, wat Japanse radijs, zeer kunstig neergelegd en nog een krokantje van gember. Alweer een schitterend gerecht. Nu is Maurits niet heel dol op ganzenlever, dus dat schoof hij door naar zijn broer en tot zijn en onze verrassing kwam er speciaal voor hem een extra gerechtje. Hamachi op diverse manieren (gebakken en rauw) met een croute van koriander, een dressing van soja, en gelei van groene mango. Hij was er zeer over te spreken en wij vonden het bijzonder attent. De volgende wijn werd ingeschonken, een Grauburgunder, Muschelkalk, Spätlese Trocken, 2011. Een erg prettige wijn vond ik. Het gerecht erbij kwam weer op twee bordjes, maar nu complementair aan elkaar. Rechts aardse groenten - waaronder pastinaak, diverse wortelsoorten en biet - met truffel en een aantal tafel geschonken krachtige kalfsjus en links een steen met lauwwarme Wagyu rib-eye met truffel en paddestoel. In principe kun je de rib-eye op de steen geheel gaar laten worden, maar wij houden wel van dat boterzachte rode vlees en zoals verwacht was het fantastisch mals en net goed warm. Een erg mooi gerecht, zeker ook met de groentjes en de kalfsjus. Bij het begin van de maaltijd had ik aan Iete gevraagd of het mogelijk was dat ik de hele avond witte wijn zou drinken en dat was geen probleem. Ik kreeg dus een glas Chateau Pierre-Bise, le Haut de la Garde, Anjou 2008 ingeschonken, alweer een erg fijne wijn, die me prima beviel. Ole - want Maurits was de BOB vanavond - kreeg een glas Domaine Pascal Gasné, les Bremards, Chinon, Cuvée Prestige 2008 ingeschonken en ook hij was verguld met zijn wijn. Mooi licht. Het gerecht erbij was Shabu-Shabu, Wagyu procureur, taugé, krokant van aardappel, mihoen en pikante gerijpte soja. Verder nog wat paddestoelen en aan tafel geschonken bouillon van witte soja en laos. Hoog op smaak was die bouillon, lekker! De procureur was flinterdun gesneden, naar mijn smaak eerlijk gezegd iets te dun, hij voelde wat onprettig in de mond. Maar dat is puur over de textuur, de smaak was geweldig. Bij het hoofdgerecht schonk Iete voor Ole een Domaine de Janasse, Terre de Bussière, vin de Pays de Vaucluse en voor mij een Saint Aubin, 1er Cru, Hubert Lamy, les Frionnes 2008. Een erg lekkere Saint Aubin! Het hoofdgerecht bestond uit Wagyu-entrecôte van de bbq, bereidingen van kastanje, groene asperge, gedroogde tomaat en een saus van kastanje. In een apart schaaltje een hamburger met een basilicum-emulsie. De entrecôte was fantastisch, evenals de genoemde groentjes. Erbij verder nog wat artisjok, een krokantje van kastanje en jus en kaantjes van Wagyu, heerlijk! De hamburger paste prima bij de basilicum-emulsie, maar ik vond persoonlijk het broodje iets te droog. De jongens hadden daar helemaal geen last van, dus wellicht ligt het gewoon aan mij. In ieder geval een leuk idee. Bij het dessert kregen we een glaasje Muscat de Rivesaltes, Domaine Lerys. Een typische Rivesaltes vond ik. We kregen ook nog een glaasje van een absolute favoriet van Iete, een Hasensprung Huxelrebe Auslese 2010 en die vond ik werkelijk fantastisch. Ik begrijp ook helemaal waarom het een favoriet van haar is. Een heerlijke wijn, prettig fris. Het dessert van deze avond was baby-ananas van de bbq, massala-ijs, emulsie van laos en citroengras, malibu-gin-limoen-pastille, krokant van cassave, gedroogde laos, jelly marbré van ananas en kokos en marmelade van ananas. Hierover kan ik kort zijn: een absoluut fantastisch dessert met schitterend bij elkaar passende smaken en texturen. Om het bord bij op te eten, zo lekker. Maurits en ik wilden nog wel een espresso, Ole wilde graag een Ice Tea. Maurits en ik kregen er friandises bij. Ole niet. Maar we hebben gedeeld. De friandises heb ik in mijn vorige recensie uitgebreid besproken, dus daar zijn ze te lezen. Na het betalen van de rekening verlieten we weer diep tevreden De Lindehof. Dom genoeg ben ik vergeten afscheid te nemen van Iete, die ons deze avond bijzonder verwend heeft. Als je dit leest Iete, hoop ik dat je het me niet kwalijk neemt, de volgende keer zal ik beter op letten. Ik was een beetje moe van al het fantastische eten en de geweldige wijnen. Wederom: De Lindehof is mijn absolute favoriet in Nederland, om heel, heel vaak te bezoeken.

















13 opmerkingen:

  1. Wat ziet dat er heerlijk uit! Ik hoop dat je de plaatjes nog even goed krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig. Wat een verwennerij.
    Bij mij heeft Blogspot ook een tijdje lullig gedaan met foto’s plaatsen. Is vanzelf weer goed gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou dat mag ik hopen, anders stap ik over naar wordpress. Ik kan hier wel zo ongelofelijk de pest over in krijgen....

      Verwijderen
  3. Wow ... dit soort recensies zijn nu precies de reden waarom we gereserveerd hebben voor dit restaurant. Het is ff rijden vanuit Groningen ... maar dan heb je ook wat!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja leuk Joop, ik ben enorm benieuwd wat jullie ervan vinden!

      Verwijderen
  4. Wat is er bij jou dan mis met Blogspot? Ik moet alleen een beetje meer html gebruiken dan vroeger, maar verder is het zoals altijd hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jij gebruikt dan ook meestal maar 1 foto. Maar ik ben er achter, ik zat in de html modus en ik moet die andere hebben, dus in de loop van de dag zal ik het helemaal in orde maken. Hoor.

      Verwijderen
  5. Beste Carla,

    ik volg ook al een tijd jouw erg leuke en mooie blog! Ik vind jouw recensies er goed. Zo hebben we via jouw blog o.a. gegeten in Wollerich te Sint-Oedenrode. Morgenmiddag vieren wij de verjaardag van mijn vrouw en gaan we dus naar Nuenen. Ik zal bij gelegenheid jouw blog vermelden. Is denk ik wel leuk.

    Nogmaals dank voor de goede recensies, ik zal je blijven volgen!

    Met vriendelijke groet,

    Kees Aben

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Kees, leuk om te lezen zeg! Heel veel plezier vandaag bij De Lindehof en gefeliciteerd met je vrouw. Groet van Carla.

      Verwijderen
  6. Beste Carla,

    het was werkelijk heerlijk in de Lindehof vanmiddag! We hebben het 6 gangen menu genomen. De smaken en structuur van de diverse gerechten waren buitengewoon goed. We hebben in meerdere sterren restaurants gegeten maar vinden in NL De Lindehof echt het beste tot nu toe. Knap ook hoe men een zeer prettige sfeer weet te creeeren! We hebben een leuk gesprek gehad met Soenil en ik heb daarin aangegeven dat jouw mooie recensie de aanleiding was voor ons bezoek. Hij herinnerde jou direct! Opvallend dat ze nog maar 1 ster hebben (als is dat misschien voor de sfeer wel prima zo!). Met vriendelijke groet, Kees Aben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Kees, wat fijn om te lezen zeg! Ik begrijp er ook niets van dat ze 'slechts' 1 ster hebben, wat mij betreft zijn ze beslist 2 sterwaardig, maar ik geloof niet dat het Soenil heel veel uitmaakt. Het verwennen zit hem volgens mij gewoon in het bloed en dat is ontzettend leuk om te zien en om mee te maken. En de sfeer is er inderdaad buitengewoon goed altijd, een genot om er te komen!

      Verwijderen
  7. Zitten erg lekkere gerecht bij zeg! Bedankt voor het delen. In Delft heb je ook van die lekkere gerechten!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het ziet er echt super uit Carla :) Bedankt voor het plaatsen!!

    BeantwoordenVerwijderen