Totaal aantal pageviews

maandag 30 juli 2012

Hertog Jan in Sint Michiels (Brugge)

In de week van 8 juli bedacht ik opeens dat we het weekend niet ver van Brugge zouden zijn en dat het wel heel erg leuk zou zijn als we zouden kunnen lunchen op de zaterdagmiddag bij Hertog Jan. Reserveren via de website is een fluitje van een cent en tot mijn grote vreugde was er nog een tafeltje voor ons. We hadden al om 12.00 gereserveerd, want ‘s avonds zouden we nog met vrienden elders gaan eten. De aanrijroute is vrij makkelijk, als het ware langs Brugge en dan rij je zo Sint Michiels in.
Het restaurant, wat aan de buitenkant wat lijkt op een pannenkoekenhuis wat je in Nederland vaak ziet ligt op een ruime parkeerplaats. Je hebt zicht op de keuken, die door middel van een glazen wand is gescheiden van het vierkante restaurant, wat al redelijk gevuld was en gaandeweg de lunch geheel gevuld zou raken. De ontvangst was allervriendelijkst en zeer correct en we kregen een leuk tafeltje in de serre met zicht op het terras.
Vrijwel direct werd er een bodempje water ingeschonken uit een klaarstaande karaf: water gezuiverd door Oosterse steentjes. Daarna verscheen er een jongeman met in zijn hand een tang met mijn servet die vriendelijk op mijn schoot werd gedrapeerd en we keken eventjes rond. De tafels zijn hier mooi gedekt. Alles wit en bescheiden. Een aperitiefje wensten we natuurlijk wel. Een glaasje champagne, André Clouet Silver Brut, een werkelijk erg lekkere champagne. Ook bij Ivy schenken ze deze champagne.
Een mooi bolletje brood kwam op tafel en erbij direct wat hapjes. Als eerste een hele zachte merengue van passievrucht, ganzenlever en cola, absoluut fantastische lekker. De toon was gezet!
We kregen de kaarten, een uitleg over de menu’s en we besloten tot een viergangenmenu. Je kunt hier kiezen voor 3 (middag), 4, 5 of 6 gangen, al dan niet met wijnarrangement, voor verdere informatie zie website. Eigenlijk wilden we slechts drie gangetjes eten in verband met het diner deze zaterdagavond, maar we waren inmiddels ontzettend nieuwsgierig naar deze zeer creatieve kok. Bovendien is de sfeer in het restaurant, met uitstekend personeel werkelijk, bijzonder plezierig. Je voelt je echt gast en echt verwend en dat is nou net wat ik erg belangrijk vind.
Bij de merengue kwam krokante polderaardappel met een kerrie/maldondip. Ongelofelijk lekker weer. Heerlijke chips, bijzonder krokant en een hoog op smaak zijnde dip. We konden er niet genoeg van krijgen.
Het volgende hapje was schitterend om te zien. Stukjes avocado met poeder van tomaat, zout en Hertog Jan-olie, die we overigens ook bij het brood kregen. Olie van de arbequina-olijf. Ik ben absoluut geen liefhebber van avocado, maar op deze manier vond ik het bijzonder smakelijk.
We gingen door met een heel mooi kommetje wat in eerste instantie gevuld leek met wit schuim. Het bleek gazpacho met basilicum te zijn met een schuimende jus van groene olijf. Fantastisch lekker en heerlijk hoog op smaak. De chef hier is een ware smaakkunstenaar!
Het volgende hapje, ja het kon niet op zeg, was varkenskop met gelei van linzen en diverse soorten zuring. Heerlijke zult, perfect op smaak, met fantastische gelei van linzen en de zuring vervolmaakte de smaken. Alweer geweldig lekker dit. Het laatste hapje, een klassieker van de chef, was ook al zo bijzonder.
Aardappelmousseline met vanille en koffie, afgedekt met geraspte Mimolettekaas. Fantastisch gewoon hoe de combinatie koffie/vanille/aardappel/kaas smaakte. Je moet er maar op komen zeg. Onwaarschijnlijk lekker dit, alle smaakjes waren zeer goed te proeven. We hadden de wijnkaart bekeken, die schitterend is, maar ik had op de website al het een en ander gelezen over sommelier/mede-eigenaar en was zeer benieuwd naar het wijnarrangement. De eerste wijn was een Juan Gil Moscatel 2011, een verbazingwekkend droge Moscatel met een heerlijke, frisse afdronk uit Spanje. Hij paste uitstekend bij het eerste gerecht.
Maatjesharing/citroen. Mooie stukjes hele zachte haring troffen we aan tussen een geweld van diverse radijsjes met een crème van geitenkaas. Ook nog wat krokante sesamkoekjes voor de bite en een fijne mosterdvinaigrette met ik neem aan citroen. Een schitterend gerecht om te zien, ik heb wel een stukje haring tot het laatst bewaard, want de smaak ervan viel wat weg tegen de andere sterke smaken. Maar: een zeer mooi gerecht. In het glas kwam een wijn die we al kenden, maar de jeugdige andere sommelier was ontzettend benieuwd wat we ervan zouden vinden. Een Graševina Kasna Berba 2007 uit Kroatië. Een werkelijk fantastische wijn, vol en een fijne lange afdronk. We dronken hem eerder bij Boreas.
Het gerecht erbij was groenten, kruiden, bloemen. Een absoluut schitterend, kleurrijk bord verscheen en we hebben eerst eens zitten kijken naar al die pracht. Het advies was om alle onderdelen apart te eten, elke groente had zijn eigen bereiding gekregen, elk kruidje was zo neergelegd dat het paste bij de groente waar het op lag en alle bloemetjes waren ook eetbaar. Het gerecht is geïnspireerd op Michel Bras. Onder de groentjes verder oranje en groene crème van onder andere wortel en kruiden, ook al heel erg lekker. Een zeer afgewogen en mooi gerecht en natuurlijk geweldig leuk zo’n gerecht van alleen groentjes, kruiden en bloemen. Bij het volgende gerecht kwam een wat frissere wijn, een A. Christmann Ruppertsberger Linsenbusch 2009, Riesling, Pfalz. In ieder geval een erg prettige wijn, ik hou wel van die Rieslings uit de Pfalz.
Het gerechtje erbij was wortel & olijfkruid, langoustine/specerij. Ook al fantastisch om te zien. Een schitterende, kort aangebakken langoustine kregen we met gekonfijte wortel en sinaasappel. Erbij een dressing van saffraan. Onder de langoustine nog een laagje wortel met erop gekonfijte sjalotjes met een gembertoets. Wederom een schitterend gerecht. Hoog in de zuren, maar perfect uitgebalanceerd! We waren toe aan het dessert. De dessertwijn werd ingeschonken - men doet hier niet flauw met bijschenken trouwens -. Een Gramona, Vino Dulce de Frio, Gewürztraminer. Een verrassend frisse dessertwijn.
Voor het dessert zou beginnen verscheen er echter een schaaltje met voor ons allebei een kruidje. Honingverveine/verbena. Het advies was eerst even kauwen op het kruidje, dan een slokje wijn en met een geheel schoon mondgevoel begin je dan aan het dessert. Nou en dat klopte. Wat een smaakexplosie gaf dat kleine kruidje zeg, onvoorstelbaar. Heerlijk verfrissend! Echt een vondst dus.
Het eerste dessert - schitterend van kleur en compositie - was groene thee/zuring/pistache. Een mooi bord met groene tonen kregen we. Ik proefde appel met zuring en pistache met een saus van citroengeranium. Merengue van amandel, sorbet van appel met zuring, mousse van appel, een koekje van appel, ijs van amandel met appel. Er zal ergens best groene thee in hebben gezeten, mar het was toch vooral de appel die me op- en beviel. Erg lekker, erg fris.
Het tweede dessert was veenbessen/yoghurt/mascarpone. Op weer een ander mooi bord een compositie in roserode tonen. Sap van rozen kregen we, ijs van rozen, sorbet van veenbessen, een koekje, merengue, crème van veenbessen en rozen, mousjes en alles was even lekker en alles paste perfect bij elkaar. Geweldig lekker was het alweer.
Het derde dessert was chocolade/hazelnoot/karamel. Ook alweer mooi om te zien met de mooie beige-bruine tonen. Ik proefde karamel met chocolade en yoghurt, yoghurtijs in merenguevorm, merenguemousse van karamel, mousse van karamel en mousse van chocolade. Ook nog een merengue met een toets van rood fruit erin en in het rondje van de mousse proefde ik wat zout. Fantastisch weer. Helemaal niet zwaar ook, echt ontzettend lekker. Bij de uitstekende espresso die we graag wilden kwamen ook weer allerlei geweldig lekkere snoeperijtjes.
Allereerst op een zwart plateautje voor elk van ons drie bonbons. In de witte een vulling van Fisherman’s Friend, in de melkchocolade een vulling met ponzu en in de pure chocolade een vulling met rode biet. Stuk voor stuk weer geweldig lekker en alledrie natuurlijk heel anders van smaak.
Erna op een plaatje twee krokante rolletjes gevuld met een mousse van Werthers Originals, fantastisch van smaak. Of je een pond boterbabbelaars in je mond kreeg.
Bij het tweede kopje kwam nog een schattig schaaltje met erin mousse van yoghurt met zoethout en een karamel er boven op, ook alweer bijzonder lekker. Volgens de zeer vriendelijke jonge sommelier moesten we echt nog even een glaasje huisgemaakte Limoncello proeven, wat we natuurlijk deden, want we willen niets missen tenslotte en ook die was van een bijzonder prettige frisheid. Diep en diep tevreden verlieten we dit enorme gastvrije restaurant, waar op bijzonder hoog smaakniveau wordt gekookt, waar een bijzonder competente en vriendelijke bediening is en wat dus vaak bezocht moet worden wat mij betreft. Bij het betalen van de rekening krijg je trouwens twee doorzichtige stroken mee met op de ene alle gerechten die mogelijk zijn en dan wordt er keurig aangekruist met rood welke gerechten je zelf hebt gegeten en op de andere alle mogelijke wijnen en ook hier wordt dan met rood aangegeven welke wijn geschonken is. Zeer attent! De volgende reservering staat al, want ik wil dan natuurlijk alles proeven!

7 opmerkingen:

  1. Wow, wat een parel! Klinkt heel erg goed. De Belgen kunnen het toch wel erg goed... koken! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi beschreven, Carla! Het is inderdaad behalve een zeer gastvrij restaurant ook qua smaak ontzettend goed restaurant. Volgens sommigen het beste van België tegenwoordig. Zoals je weet, heb ik het van jàren terug al meegemaakt, en het blijft van constant hoog niveau. Veel van wat jullie aten, ken ik trouwens ook; dat geeft misschien iets te denken over de vernieuwing van de kaart. Wijnarrangement is hier inderdaad zeer interessant: Joachim is daar geweldig in. Maar ook de wijnkaart is bijzonder. De laatste keer heb ik volgens mij van de kaart gekozen.

    Natuurlijk ben ik zeer benieuwd naar het nieuwe restaurant!

    Trouwens: ook mooi dat dit nu eens op een zaterdagmiddag open is.

    PB

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een heerlijk restaurant lijkt me dit, mede omdat je het weer met zoveel verve omschreven hebt. Kleine, verfijnde hapjes, als smaakbommetjes, ik houd ervan. Ook niet ver bij me vandaan, dus dit komt zeker op de lijst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker gaan Nell, het is een werkelijk fantastisch restaurant!

      Verwijderen
  4. Diep onder de indruk!!! Leuk hoor!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Niet men eerste 3 sterrenrestaurant, en al verschillende 2 en 1 sterren. Maar toch had ik geen wauw gevoel helaas. Zeker niet na het ontvangen van de rekening met daarom het HUISaperitief aan 23€... Dit heb ik bij Oud Sluis en El Celler de Can Roca niet betaald hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Spaanse restaurants zijn toch écht qua prijzen nauwelijks vergelijkbaar met restaurants elders, en al helemaal niet als het om de wijnen gaat. Zelfs bij de broers Roca can je voor rond de € 25 een fles wijn krijgen wat elders 'in een driesterrenrestaurant) onbestaanbaar is. (Het is trouwens, zie ik net, dit jaar precies 10 jaar geleden dat ik voor 't eerst bij de drie broers at.) PB

      Verwijderen